Türkiye'nin En Büyük Uzman Çavuş Bilgi Platformu ve Askeri Paylaşım Platformu

2019 Uzman Nasıl Olunur?

3 94

Gençlerin hayallerinde var olan uzman nasıl olunur sorusu birçok farklı hususa göre değerlendirilebilir. Askerlik hizmetini mesleki olarak yapmak isteyenler için birçok alternatif vardır. Gerek kişinin sağlık durumu gerekse fiziksel yapısı uzman olma durumunu etkilemektedir. Uzman onbaşı olunabilmesi için ilkokul mezunu yeterlidir. Uzman çavuşluk için ise eğitim seviyesinin en az lise mezunu olmalıdır. Bununla birlikte sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları uzman olabilmektedir. Hava, Kara ve Deniz komutanlıkları tarafından yapılan uzman alımlarında 25 yaşını aşmama şartı bulunurken Jandarma da hem ilkokul mezunu olunması yeterli hem de 27 yaşına kadar alım olabilmektedir.

Uzman Olma Şartları

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Herhangi bir sicil kaydına sahip olmamak gereklidir.
  • Askerlik hizmetinden askerliğe elverişli değildir sebebiyle ayrılanlar uzmanlık için başvuru yapamamaktadır.
  • Askerlik hizmeti sonrasında terhisinden üç yıldan fazla süre geçmesi halinde uzman olunmamaktadır.
  • Herhangi bir gerekçeyle hapis cezası almış kişilerde uzman olma hakkını kaybetmektedir.
  • Terör örgütleriyle veya illegal yapılarla irtibatı bulunan kişilerle bu yapılara yardım eden kişilerde uzmanlık müracaatında bulunamaz.
  • Uzman Çavuş Nasıl Olunur

Gerekli şartların sağlanmasının yanı sıra kişinin sahip olduğu fiziksel durumlarda etkili olmaktadır. Boy ve kilo orantısına sahip olunması gerekirken aynı zamanda hastanelerden uzmanlık için sağlık raporu şartı da vardır. Şartların yerine getirilmesinin ardından uzman nasıl olunur sorusu sorulabilir. İnternet üzerinden online başvuru yapılırken formdaki bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulur. Ardından belirtilen tarihlerde sınava girilirken mülakat sonrasında da görev yapılacak yerlere dağıtımlar olmaktadır.

Fiziksel yeterliliklerin ölçümleri de uzman nasıl olunur sorusuyla ilişkilidir. Bununla birlikte güvenlik araştırmalarından da başarıyla geçilmesiyle kişinin uzman olması önünde bir engel kalmamaktadır. Askerlik görevi sırasında uzmanlık başvurusu yapılabileceği gibi askerlik görevini yapmayan kişilerde uzman olabilir. Askerlik görevi sırasında üst rütbeli bir kişiden nitelik belgesi alınmalıdır. Bu sayede sağlık raporuyla birlikte başvurular kabul edilmektedir. Askerlik yapmayan kişiler ise öncelikli olarak temel askeri eğitimleri alması için yönlendirilir. Ardından uzman olarak görev yapabilirler. 3 ile 4 yıl arasında uzmanlık yapılırken uzatmalarla birlikte maksimum süre 7 yıldır. Bununla birlikte uzman kişilerin yıl içinde 30 gün izin hakkı bulunmaktadır.

3 Yorumlar
  1. Aztek4 diyor

    Kimsenin hayalinde uzm çvş olmak yok

    1. atlas diyor

      benim hayalimde var

  2. Ferhat diyor

    Vatanım ve bayrağım için TSK katılmak istiyorum.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.