TSK Rütbe Bekleme Süresi İle İlgili Son Gelişmeler Nelerdir?
Kutsal bir görev olmasının yanında oldukça zahmetler içeren Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde birçok farklı rütbeler yer almaktadır. Rütbelerin sahip oldukları bekleme süreleri değişkenlik gösterirken şartları itibariyle de farklılıkların olduğu göze çarpmaktadır. TSK rütbe bekleme süreleri sahip olunan sınıfa göre ayrılmaktadır. Meslek Yüksek Okulu mezuniyetinin ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda tören düzenlenir. Bu tören sonrasında Astsubay adayları Astsubay Çavuş kıdemiyle göreve başlarken rütbe bekleme süreleri de bu şekilde başlatılmaktadır. Astsubay Çavuş, Kıdemli Astsubay Çavuş rütbelerinde bekleme süreleri 3 yıl olurken sonraki rütbelerde 6 yıla çıkarılmıştır. Kıdemli Başçavuş sonrasında yaş haddi devreye girerken tazminatlarda farklı koşullara bağlı olarak şekillenmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki teğmen rütbesinde bekleme süresi 3 yıldır. Sonrasında Üst teğmen olarak görev yapılırken 6 yıl sonrasında Yüzbaşı rütbesine geçilmektedir. Binbaşı rütbesi 5 yıllık bekleme süresine sahip olurken Yarbay 3 yıl, Albay 4 yıldır. Son yapılan kanuni değişiklik sonrasında bekleme süresi 5 yıl olan Albay rütbesinde 4 yıla düşürme durumu olmuştur. Bununla birlikte Amiral/General rütbesinde bekleme de 4 yıldan 3’e düşmüştür. Normal olarak terfilerin yapılması halinde kişinin 15 yıl içerisinde Binbaşı olması mümkün olurken 20.yılında ise Yarbay rütbesine ulaşabilmektedir. Bununla birlikte bekleme sürelerinde herhangi bir olumsuz durum olmaması halinde elde edilecek tazminatlarda büyük değişiklik göstermektedir.
Son Değişiklikler Neler?
Daha öncesinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından rütbe terfileri hazırlanırken 2018 yılının Temmuz ayında yapılan bir dizi değişiklikle farklı hususlar eklendi. Buna göre TSK rütbe bekleme süreleri konusunda tek belirleyici Cumhurbaşkanı oldu. Aynı zamanda yalnızca 30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri sonrasında terfi yapma kuralı da kaldırıldı. Bununla birlikte yıl içerisinde uygun görülmesi halinde istenilen zamanda terfiler yapılabilecek. Albay, General ve Amiral terfilerinin tamamında da tek yetkili Cumhurbaşkanı oldu. Kuvvet Komutanlıklarına atanan orgeneral ve oramirallerin ise 2 yıl boyunca bu görevde kalabilmesinin önü açıldı. Bu sürenin uzatılabilmesi ise kararname ile mümkün olacak. Böylelikle maksimum 4 yıl değil, daha fazla süre bu görevlerde bulunabilecekler. Orgeneral ve Oramiraller için ise emeklilik yaş sınırı 67 olarak devam etti.