Uzman Erbaş Alım İlanları
Türk Silahlı Kuvvetleri hazırlamış olduğu yönergeler içerisinde uzman erbaş veya uzman çavuş olmak isteyen kişiler hakkında detaylı bilgilendirmeler yapmış bulunuyor. Yapılan açıklamalara rağmen uzman erbaş başvuru işlemlerini yapmak isteyen kişilerin akıllarında onlarca soru kalabiliyor. Ele alacağımız konu içerisinde hangi alanlarda başvurular yapılabilir? Veya kimler başvuruda bulunabilir gibi detaylı bilgilendirmeleri yazımızda bulundurmaya çalışacağız. Uzman erbaşı olmak isteyen adaylar öncelikle Kara Harp Okulunun belirlemiş olduğu ortaokulu veya lise dengi okullardan mezun olmanız gerekiyor. Yaş sınırlaması en fazla 27 yaşını bulabiliyorken, en düşük boy oranının 164 en yüksek boy oranının 210 olması lazım. Fiziki kurallar olarak vücut ve kilo indekslerin birbiriyle orantılı olması şartı bulunuyor.
Uzman Erbaş Başvuruları Nereden Yapılabilir?
Uzman erbaş başvuru ilanları Kara Kuvvetleri Komutanlığı veya Milli Savunma Bakanlığının yapmış olduğu internet sitelerindeki başvuru ilanlarında başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz. Sürekli olarak güncellenen uzman erbaş başvuru ilanlarındaki kriterler belli dönem içerisinde bulunan eğitim süreçleri baz alınıyor. Lisans ve Ön lisans başvurularını yapan adaylar da aynı şekilde başvuru işlemlerini yayınlanmakta olan MSB personel temin sayfasında işlemler gerçekleştiriliyor. Başvuru sürecine giren adaylar öncelik olarak belirlenmekte olan güvenlik soruşturması kapsamından geçerek ikinci aşama olan parkur veya mülakat sınavlarına girmeye hak kazanabiliyor. Güvenlik soruşturmasında sicil kaydı bulunanlar adaylar ikinci aşama olan mülakat bölümüne geçemiyor. Bu nedenle belirtilen suçlamaları kapsayan vatandaşlar başvuru işlemlerinde reddedilecektir.
Uzman Çavuşluktan Farklı Bölümlere Başvuruda Bulunabilir Miyim?
Uzman çavuş olan adayların 2 yıl yapacakları görev süreleri sonunda yapılan Astsubay başvuru işlemlerine katılabiliyorlar. İlk aşama olan kabul sınavını geçen adaylar yazılı sınava girdikten sonra elde ettikleri başarıyla birlikte uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş işlemlerini yapabilir. Yapılan başvurulara katılan adayların görev süreleri boyunca 2 yıl aktif olarak görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Görev sürelerini belirtilen 2 yıl boyunca yapmayan adaylar başvuruda bulunma hakları yoktur. Aynı şekilde görevlerini sorunsuz şekilde yerine getiren uzman erbaşlar ilerleyen dönemlerde devlet kurumlarında memur olarak çalışma hakkını kazanabiliyor. Adaylar görev sürelerine göre değerlendirmelerden geçmektedirler.
Uzman Çavuşlar Gazi Olabilirler Mi?
Zeytin dalı operasyonunda askerlerimizin yaşamış oldukları yaralanmalarda pek çok kulaktan dolma bilgiler yüzünden gazilik unvanın verilmediği konuşmaları yapılmıştır. Fakat burada bilmeniz gerekir ki görev esnasında yaralanmalar meydana geldiğinde uzman erbaşlar gazi olabilir.Görev sürelerine bakılmadan gazilik mertebesine ulaşan kişilerin 30 yıl boyunca çalışma primleriyle aynı emekli durumu yaşamaktadırlar. Yani askerler gazi olduktan sonra aynı maaş düzeni ile her ay maaşlarını alabiliyorlar. Aynı şekilde gazi olan adayların ailelerinde bulunan herhangi bir kişi devlet kurumlarında memur olma hakkından faydalanabilirler. Dilerlerse kendileri de devlet kurumlarında belirtilen uygun bölümde iş yapabilmektedirler. İş süreçleri boyunca emekli sayılıp, hem gazilik maaşı hem de çalıştıkları yerden maaş alabiliyorlar.