Türkiye'nin En Büyük Uzman Çavuş Bilgi Platformu ve Askeri Paylaşım Platformu

6191 Sayılı Sözleşmeli Er Kanunu

0 54

Millî Savunma Bakanlığı tarafından gerekli görülmesi durumunda sözleşmeli er alımları yapılabilirken 6191 sayılı Sözleşmeli Er Kanunu çerçevesinde işlemler yürütülmektedir. İlan edilme ve başvuru alımları internet sitesi üzerinden olmaktadır. 25 yaşını aşmamış kişilerin başvuru yapacağı sözleşmeli er alımlarında aynı zamanda gerekli şartlar ve tablolarda ilgili bakanlığın internet sitesinde bulunmaktadır. Başvuru formundaki bilgilerin kişi tarafından eksiksiz tamamlamasının ardından işlem tamamlanır. Bilgisayar tarafından otomatik olarak verilen aday sıra numarasıyla seçim aşamalarına katılım sağlanır. Belirli tarihte sözleşmeli er başvurularında seçim aşamalarına kalan kişiler açıklanır. Sonrasında aday numarasında göre kişilerin çağrılmaları olmaktadır. Alımlarda gerek fiziksel yeterliliklere bakılırken gerek güvenlik soruşturmaları da belirleyici olmaktadır.

sözleşmeli er kanunu 2018

Sözleşmeli Er Kimler Olabilir?

İfade edildiği gibi Tablo-2’de bulunan boy-kilo oranlarında olunmalıdır. Kişinin daha zayıf veya kilolu olması halinde eleme yapılmaktadır. Ayrıca vücut yapısından bozuklukların bulunması da sözleşmeli er başvurusunun kabul edilmemesini beraberinde getirmektedir. Zorunluk askerlik hizmetinden çok daha kapsamlı bir değerlendirme yapılırken askerliğe elverişsiz nedeniyle terhis edilen kişilerin alınması da olmamaktadır. 6191 sayılı Sözleşmeli Er Kanunu gereğince gerekli şartların bulunmamış olması sonucunda da alım olmamaktadır.

Sözleşmeli Er Kanunu;

  • Hırsızlık, rüşvet, dolandırıcılık, cinsel taciz, fuhuş, kaçakçılık, sahte tanıklık gibi yüz kızartıcı suç olarak ifade edilen durumlardan dolayı hapis cezası almış kişilerin sözleşmeli er olabilmesi imkân dahilinde değildir. Cezanın azaltılması, ertelenme durumu olsa bile durumda bir değişiklik olmamaktadır.
  • Milli Güvenlik Kurulu tarafından tehlikeli olarak tanımlanan yapılar veya oluşumlarla birlikte hareket eden kişiler sözleşmeli er olamaz.
  • Terör örgütlerini desteklemiş, terör örgütleriyle irtibatlı veya iltisaklı olan kişiler sözleşmeli er olamaz.
  • Türk Silahlı Kuvvetli bünyesinde astsubay, subay, uzman çavuş olarak hizmet vermiş kişiler, sözleşmeli er olarak alınamaz.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde olup ilişiği kesilmiş kişilerde sözleşmeli er hizmeti yapamaz.

Sözleşmeli er alımlarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ilk sırada gelirken bakanlıkla birlikte karar verilen durumların ardından başvurular yapılmaktadır. Sonrasında sağlık raporu için muayene olunurken sportif testlere de girilmektedir. Sözleşmeli er olarak çeşitli birlik komutanlıklarında görev yapılabilir, çok uzun yıllar hizmet verilebilir.

sözleşmeli er kanunu değişiklik 2018

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.