Türkiye'nin En Büyük Uzman Çavuş Bilgi Platformu ve Askeri Paylaşım Platformu

Uzman Çavuş Kaç Senede Rütbe Alır?

2 454



Uzman çavuş sözleşmeleri 2 ile 5 yıl arasında olmaktadır. Bu sözleşmelerle birlikte piyade ya da komando uzman çavuş sınıfları bulunmaktadır. Piyade uzman çavuşlar batı illerinde daha fazla vazife yaparken komando uzman çavuşlarda terör örgütleriyle mücadelelerde aktif rol oynamaktadır. Doğu illerinde görev yapılırken ikisi içinde her üç hizmet yılında kıdem işareti takılır. Bununla birlikte sözleşmelerin devam ettirilmesiyle rütbe alımı sürerken 50 yaşına göre görev yapılabilmektedir. Sözleşme bitiş tarihinden 3 ay önce dilekçeyle başvuru yapılması ve sürenin uzatılması talep edilir. Sağlık raporuyla birlikte evrakların tam olması halinde sözleşme uzatılır. Mesai saatlerinde hizmet veren uzman çavuşlar, astsubay kıyafetlerini giymektedir. Lojman ve konut hakkı olmasının yanı sıra subayların servislerinden de faydalanılabilir. Uzman çavuş kaç seneden rütbe alır sorusu 3 yıl olarak cevaplanırken statü bakımından ise yükselme durumu pek olmamaktadır.
Astsubay ve subaylardan emir alan uzman çavuşların görev yerleri ise kura veya tayin ile olmaktadır. Boş bölgelere tercihle gidilebilirken toplamda 30 gün izin hakkı bulunur. Bunun dışında yıl içinde çeşitli olumsuz durumlardan dolayı 15 güne kadar ek izin hakkı da verilir. Emekli olunmasıyla birlikte silah taşıma ruhsatı sahibi olunurken sonrasında 50 yaşın ardından sivil olarak atama işlemi yapılmaktadır. Uzman çavuş kaç senede rütbe alır sorusunun yanı sıra emeklilik içinde en az 10 yılın doldurulması gerekir.

Uzman Çavuş Rütbeleri:

Fiziksel şartların sağlanmasının yanı sıra Kara, Hava, Deniz veya Jandarma Komutanlıkları bünyesinde görevlendirilen uzman çavuş kaç senede rütbe alır sorusu çeşitli değişkenliklere bağlı olarak cevaplanabilir. Öncelikli olarak uzman çavuş alımları en çok Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılırken başvurular online gerçekleşir. İnternet başvurusundan sonra kişinin vücut yapısı incelenir. Askerliğe elverişli olmayan kişilerin uzman çavuş olmaları söz konusu olmazken güvenlik soruşturmalarına takılması halinde de başvurular kabul edilmektedir. Uzman çavuş öncesinde bir yıllık uzman onbaşı eğitimi bulunmaktadır. Bu süre zarfında silah ve askeri eğitimler verilmektedir. Uzman çavuş olunabilmesi için askerlik şartı olmadığı gibi askerliği yapmayan kişilere özel gerekli eğitimler verilir. Sonrasında ise uzman çavuşluğa geçirilir.

2 Yorumlar
  1. Fırat diyor

    Diyelimki Ben jandarma uzman erbaş oldum astsubay olmak istiyorum en kısa zamanda nasıl olabilirim

    1. Hakan diyor

      Uzman erbaşlık görevinde en az 4 yıllık hizmet vermen gerektiğini biliyorum.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.