Türkiye'nin En Büyük Uzman Çavuş Bilgi Platformu ve Askeri Paylaşım Platformu

Uzman Çavuşlar Astsubaylığa Nasıl Geçebilir ?

1 162

Değerli camiamız bu husus hakkında birçok soru soruluyor ve buna bir netlik kazandırmak adına bu yazıyı hazırladık umarım faydalı olur sizin için. Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor ki astsubaylık sınavı ve kadroları maalesef ki kısıtlı oluyor ve bu başvuruları internet üzerinden yapamıyorsunuz. Ancak Karanet ve diğer kuvvetlerin İntranet siteleri üzerinden başvuruda bulunabiliyorsunuz.

Peki Uzman Çavuşluktan Astsubaylığa Geçiş Nasıl Olur ?

Başvurular iki şekilde oluyor ;

  1. Lise mezunu olan uzman çavuşların Astsubay Meslek Yüksekokuluna gitmesiyle,
  2. Yüksekokul veya lisans mezunlarının, ASTASAK yani Astsubay Temel kursuna gitmesiyle.

Lise Mezunu Uzman Çavuşların Astsubaylığa Geçmesi ;

Uzman çavuşluk mesleğinde 1 yılını tamamlamış ve astsubay olmaya istekli 25 yaşını doldurmamış bir uzman çavuş, bağlı bulunduğu Kuvvet Komutanlığının açacağı “Uzman Erbaşlıktan, Astsubaylığa Geçiş” sınavında yapılacak olan yazılı sınav, spor ve mülakatlardan geçmesi ve “Muvazzaf Astsubay Olur” raporunu hastaneden aldığı taktirde Astsubay Meslek Yüksekokuluna gitmeye hak kazanır. Meslek yüksekokulunda öğrenimine Astsubay adayı olarak devam eden bir uzman çavuş’un özlük hakları da devam etmektedir ve diğer öğrenciler harçlık alırken, uzman çavuşlar Astsubay olana kadar normal maaşlarını da almaya devam ederler.

Yüksekokul veya Lisans Mezunu Uzman Çavuşların Astsubaylığa Geçmesi ;

Diğer bir seçenek ise uzman çavuşluk mesleğinde 4 yılını doldurmuş olan ve mesleğinde 10 yılını doldurmamış olan, astsubay olmaya istekli bir uzman çavuş, bağlı bulunduğu Kuvvet Komutanlığının açacağı “Uzman Erbaşlıktan, Astsubaylığa Geçiş” sınavında yapılacak olan yazılı sınav, spor ve mülakatlardan geçmesi ve “Muvazzaf Astsubay Olur” raporunu hastaneden aldığı taktirde Astsubay Temel Kursuna yani (ASTASAK) gitmeye hak kazanır. Alacağı 6 aylık eğitimden sonra başarılı olurlarsa görevine Astsubay olarak devam ederler.

Önemli Not : Mesleğinde 4 yılını doldurmuş olanlar için yaş sınırı yoktur ! (3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 15. maddesine bakınız) !

Astsubaylık Sınavında Hangi Sorular Sorulmaktadır ?

Astsubaylık sınavlarında geçmişte çıkmış soruları aşağıda sıraladık;

  • Yanaşık Düzen Talimnamesi
  • İç Hizmet Kanunu
  • Disiplin Kanunu
  • Türkçe
  • Coğrafya
  • Atatürk İlke ve İnkılapları
  • Genel Kültür

Önemli Not : Bu sınav yılda birkez yapılmaktadır ve sürekli takipte kalmanız sizin faydanızadır, astsubaylık sınavlarına katılacak olan arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz.

1 yorum
  1. Uzman diyor

    30 kasım 2015 te mesleğe girdim 2019 yılında sınava girebilirmiyim ?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.